20 Ağustos 2017 Pazar

Ayvalik-Sarimsakli Plaji-Seytan Sofrasi ve Cunda Adasi

Ayvalik altinoluga yaklasik 1 saatlik uzaklikta cevre yolundan gidilebilecegi gibi Akcayin icinden gecip de gidebilirsiniz. Ayvalik nereyi andiriyor derseniz eski bir yerlesim gorunumlu yazlik bir mekan urlaya benziyor diyebiliriz. Oncelikle ayvalik tostu yapan kucuk bir carsisi var.

Tostcular carsisi girisi. Migrosun hemen yani. Simdi sizin icin fazdali bir kac bilgi. Birincisi migros varsa otopark vardir demeyin 30 tl harcama uzerine 1 saat ucretsiz. 2-3 saat 10 tl. İkincisi ara sokak bol ama dar ve dikkat etmeyeceksiniz ama park ararken ne kadar cok otopark var diyeceksiniz. Yer bulmak imkansiz gibi. O yuzden hemen karsida kordon boyunca buldugunuz ilk bosluga birakin bizim araclari cekmediler ya da ceza yazmadilar size de yazacaklarini sanmiyorum. Cunku kendi kabahatleri olan bir durum yer gostermek zorundalar ama her yer ozel otopark.

Carisinin ici. Cok bir sey beklemeyin yiyip kalkmalik bir yer. Fiyatlar 8 tl. Ayran ve acik icecekler 3 tl. Peki lezzet 10 uzeriden 7 civarinda hani yerinde yiyince cok farkli bisi bekliyorsunuz. Ancak o farkli tat zayif bunun yaninda porsiyon buyuk yalniz ici yogun yani.
Kordonu gayet guzel ozellikle banklarin denize sifir koyulmus olmasi cok hos. Hemen sag tarafta deniz ustu kafeler de mevcut onlari da degerlendirebilirsiniz.

Sarimsakli Plaji. Meshur bir yer kumsali gercekten buradaki bir cok yerden uzun ve denizi dizlerde yani yuzmek yerine denizde vakit gecirmeyi sevenler icin birebir. Ayrica su alti yasam da daha canli istiridye kabuklari bol bol var. Eksi yanlari da var buradaki sezlong semsiyeler oteller tarafindan koyulmuslar saniriz ancak ilgilenen yoktu dus vardi ancak pek calisir gozukmuyordu. Yani resme aldanmayin malzemelerinizi yaninizda getirin. Ayrica suyu cok cok soguk.

En meshur yerlerden biri de burasi Seytan Sofrasi Sarimsakli plajina giderken sagdan 10 dklik bir mesafede. Manzara mukemmel. Herkes gunesin batisini izlemeye geliyor. Biz bir 5 dk daha once gelmeliymisiz cunku tepeye cikamadan batirdik gunesi. Aklinizda olsun erken gelin cok trafik oluyor. Ozellikle turlarla gelenler de cok. Hemen asagidan da izlenebilir ancak deniz ve yarimada manzarasi maalesef o noktalardan gorunmuyor. O yuzden en tepedeki manzarayi gormeniz gerek harika...

Tepedeyiz.



Burasi isletme girisi ancak kimse girip cikana karismiyor. İster oturup siparis verirsiniz isterseniz sadece manzarayi izleyip gidersiniz. Keyif sizin.

Dilek agaci.
Bu da demirlerle orulmus Seytanin Ayagi olduguna inanilan yer. Ayvalik gezimizi burada bitirdik. Simdi Cunda Adasina geciyoruz. Ada ayvaliktan daha cekici ozellikle Girit ve Rum yapilar mevcut Cesme ve Kaleici gibi sokaklara ve restaurantlara sahip.




Pansiyonlar.



Tas kahve.
Limanda bir cok balik restauranti var fiyatlari makul bizce bilinen balik cesitleri 30-35 tl kimi yerde bu fiyata icecek ve salata da dahil.

Liman ve kordonu.

Burasi aslinda bir dondurmaci ve meshur sakizli Girit dondurmasi satiyorlar. Bunlari kulahta alabileceginiz gibi kavun icinde de servis ediyorlar. 1 kulah dondurma 9 tl. Kulah kornet kulahi el yapimi oldugu belli ve porsiyon gayet buyuk

Burasi Bi Simit kafe. Dekorasyon guzel. Fotograf cekilmeden terketmeyin.

En meshur yeri Cilveli Bar . Gunduz kapaliydi zaten cogu isletme 3 ten sonra yavas yavas aciliyor.


Carsisi. Mekanlar zaten yol ustunde yani bu carsinin sonu Cilveli Bar ilk sokak da Bi Simit Cafe. Meydana cikinca da nazar boncuklu dondurmaci karsiliyor.

Cundanin ic kesimlerinde de Rahmi M. Koc tarafindan restore edilip ulkeye kazandirilmis ve bir cok tarihi oneme sahip parcalarin toplandigi kiliseler mevcut. Yani bu is adaminin yaptigina saygi duymamak elde degil. İlk duragimiz Rahmi M. Koc muzesi diger adiyla Taksiyarhis kilisesi cunku kiliseyi restore edip icerisine bir koc onemli sahis ve kuruluslar tarafindan armagan edilen degerli esyalarla donatmis.
Giris ogretmene ucretsiz, ogrenci 2 tl ve yetiskin 5 tl.








İlk elde sikma zeytinyagi makinelerinden.


Muzeden sonra direk yukari ciktiginizda tepede bir kitaplik goreceksiniz. Aslinda gelis yolu uzeinde zaten farketmemeniz mumkun degil.

Burasi da Rahmi M. Koc tarafindan kazandirilan bir kilise. Adi Sevim ve Necdet Kent kitapligi. Neden bu ismin verildigini katologdan ogrendik. Necdet Kent hatirladigim kadariyla buyukelcilik yapmis ve yaslandiginda gozleriyle ilgili gorememekten degil okuyamamaktan korkuyorum degerlendirmesiyle zaten bunu haketmis.



Burasi da kitapligin terasi yine bir seyler icip manzaranin keyfini cikarabilirsiniz.

Paylasagimiz bir cok resim var aslinda cunda adasinda 2 degirmen daha var biri bir hayli yuksekte digeri yol ustunde. Konaklamayla ilgili bir kac bilgi verecek olursak bir cok pansiyon var. Alacatini begenenler eminiz buralari da begenecektir. Bir de giriste Uygulama Oteli var ancak bor tik uzak. Artisi denize girilebilecek tarafta olmasi. 

Yol durumuna gelince ayvalik yollari cok cok dar ve sokaklari taslik. Sarimsakliya giden sahil yolu mukemmel ve iki kamp sandalyesi ve bir masa getirirseniz yola ve denize sifir agaclarin altinda manzaranin tadini cikarabilirsiniz. Bu bolgede de cok fazla yali ve pansiyon mevcut. İleride kayik ve sandallarla dolu bir koy ve belediyenin bir tesisi mevcut.
Cundaya giriste kopru yenileme calismasi var. Birde ilerisinde Turkiyenin ilk bogaz koprusu tabelasi goreceksiniz ancak asma kopru beklemeyin gayet adini tasiyamayan bir kopru. Teorikte ilk bogaz koprusu olabilir cunku bu iki kopru disinda adayi anakaraya baglayan bir yer yok. Ancak daha tarihi bir sey de beklemeyin. Cundanin sokaklari hep taslik ve dar. Taslik sokaklara da bir aciklama getirmek istiyoruz eski tarz kesme taslar gibi hani uzerinden bi su akmiyor dersiniz.
Anlattigimiz guzergah guneyden gelirseniz takip etmeniz gerekn guzergah ancak hem ayvalik hem cundayi gezecekseniz once cundaya cikip seytansofrasindan once sarimsaklida denize girip gun batimini izlemeniz gerekiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder